Släktgård i Tuna socken sedan 1810


Uppdatering av renovering


2020-04-26 : Uppdatering av renovering av Gamla Stuga och Smedjan

Renovering av Gamla Stuga 2016

Se under flik Gamla Stuga Renovering 2016

Renovering av Gamla Stuga 2013-2015

Juni 2015: Taket är färdigt!


Maj 2015 takrenoveringen har börjat. Se under flik Gamla Stuga

Bilder 2013

Nya bilder !!!! Se under flik bilder

Smedjan

Under 2012 har smedjan restaurerats. Se under flik smedjan

200-ÅRSJUBILEUM I TUNA


Hultersta 200 år[2010]


Gården Stora Hultersta i Tuna har brukats av samma släkt sedan 1810. Nuvarande ägare är systrarna Inger Hulterstam och Ragnhild Lingvall, som 2006 efterträdde sin far David Hulterstam. De är sjätte generationen på gården. JUF, Jordbrukareungdomens förbund, har en pågående släktgårdsinventering där man söker gårdar som varit i samma släkt i minst 200 år. Stora Hultersta har i dagarna fått ett släktgårdsbevis från JUFs släktgårdskommitté.

Lördagen den sjunde augusti hölls en släktträff på gården för att fira detta 200-årsjubileum. Ett 70-tal släktingar hade mött upp. Firandet inleddes med en tipspromenad där gästerna fick tillfälle att visa sina kunskaper om gården. Därefter följde lunch, som serverades i den gamla logen, för dagen inredd till festlokal. Gårdens historia berättades av Inger Hulterstam.

Under lördagens släktträff var Per Andersson Flodbergs ättlingar representerade i femte, sjätte, sjunde och åttonde generationen. En släkttavla, som visade släkten med början 1810 fanns utställd. Många gäster hjälpte till att fylla i stamträdet. Det blev intressanta diskussioner om gemensamma rötter och gamla tider. En liten fotoutställning med foton av äldre generationer fanns också och flera av gästerna hade egna foton med sig. Som vårdträd och minne av dagen planterades ett äppleträd intill den gamla stugan på gården. Planteringen gjordes av nästa generation, den sjunde, i gårdens brukarlängd.

Regnet föll stundtals över gårdsbacken men påverkade inte den goda stämningen. Ett dignande kaffebord mötte stor uppskattning och framåt kvällen tändes grillarna och festen fortsatte i god släktanda till långt fram på kvällen.
Bygdevandring Maj 2010

Den 5 maj 2010 hade Hembygdsföreningen förlagt en bygdevandring till Stora Hultersta. Det var en kall och blåsig kväll men omkring 35 personer trotsade detta och vandrade omkring på backarna. Inger berättade om gårdens historia. Den gamla parstugan från 1600-talet rönte särskilt intresse. De litet frusna deltagarna bjöds sedan att duka upp sina kaffekorgar inomhus. Under fikastunden berättade Hans Olsson i Brotorp intressant om Hultersta skolas historia. Några deltagare avslutade kvällen med en vandring för att se på den gamla kolbotten som finns väl bevarad någon kilometer bort i skogen. En mycket trevlig och givande kväll tyckte vi!Copyright © 2014 All Rights Reserved